A terméket sikeren hozzáadta! Kosár megtekintése.

Telefon

H-P 8-17-ig 06 30 0122 999

E-mail

info@hortobagyhus.hu

Grillezés

Hortobágy hús
| Grillezés

 

 

Grillezés


Itt van a Barbecue szezon!

Kedvenc évszakunk a nyár!

Akár szén, akár gáz - a kertben az erkélyen a tóparton vagy a tetőteraszon -, a grillezés szórakoztató és felemelő.
A magas intramuszkuláris zsírtartalmú marhahús világszerte kedvelt a Barbecue-t művelők körében. Mivel az izomzsír már alacsony hőmérsékleten megolvad, a hús a saját zsírjában sül meg. Ezzel az eljárással a zsírnak és a húslének több ideje van kombinálódni, így kapjuk az összehasonlíthatatlan aromát és szépen strukturált állagú ínycsiklandó steaket.
Az elkészítéshez különösen nehéz edények és a grill-lemezek alkalmasak. Mindegyikük magas hőfokon süt, így a húson optimálisan pörkölődve, finom kéreg képződik.
Megmutatjuk, hogy a következő grillezésed, hogyan lesz igazi siker. Szóval, ragadd meg a grill csipeszeid, és melegítsd fel a grillt!

 
Milyen marha húsból grillezzünk.

A szarvasmarhák bontási módjai és a bontott részek elnevezései nagyon eltérő képet mutatnak a nemzetközi gyakorlatban. Itt egy elterjedt mód alapján igyekszünk bemutatni a steakhúsok részeit.
Az alábbi 11 fajta steakhúst mindenkinek ismernie kell aki grillezni szeretne.

 

A tökéletes steak grillezése nem nehéz, ha figyelembe vesszük az alábbi alapokat.

- A húst sütés előtt legalább két órára tartsuk szobahőmérsékleten, majd öblítsük le vízzel.

- A húsnak nedvesnek kell lennie, de nem szabad úsznia a saját levében.

- Szárítsa meg a húst, mielőtt grillezni kezdi a steaket. Ennek elmulasztása esetén a nedves hús inkább gőzölög és külső rétegében fő ahelyett, hogy grilleződne. Javasolt, hogy a hús felületét egy konyhai papírtörlővel itassuk át még, mielőtt a grillre helyeznénk.

 

A steakhús sózási módjai

1 módszer:

Mielőtt grillezed a steaket, sóval kell ízesíteni. Ezt ideális esetben legalább 40 perccel a grillezés előtt kell megtenni. Ugyanis legalább 40 percet vesz igénybe, amíg az összes húslevet magába szívja a só, majd azt a hús újra felveszi a pólusaiba.

 
2 módszer:

A steaket közvetlenül a grillezés előtt bőségesen megsózzuk. Ekkor a só a hús felszínén marad a hús feloldása nélkül, ilyenkor a húslevek belül maradnak az izomrostokban ezzel egy lédús steak készíthető. Ezzel a fajta steak készítéssel a nagyon magas hőmérsékleten történő grillezés mellett, egy egyenletes és ropogós barna kérgű, belül zaftos hús készíthető.

 
3 módszer:

Ha van egy igazán jó minőségű, zsenge (esetleg borjú) húsunk, lehet, hogy nem is kell sok fűszerezés, ha élvezni szeretnénk a hús tiszta naturális ízvilágát. Ebben az esetben megsütheted a steaket anélkül, hogy előtte megsóznád. Később miután a grill elkészült, ha úgy kívánod, ízlés szerint ízesítheted sóval borssal, egyéb fűszerekkel.

 

 

További jó tanácsok

- A hússzeletek vastagsága ne legyen kevesebb 2 - 3 cm-nél. Tipp: Ha kissé bevágjuk a szeleteket, a só mélyebben bejárja a rostokat és nem fog a grillen összetekeredni.
 
- Bár sokak számára egyértelmű azért megemlítjük, hogy mindig tiszta rácsot használj! Egy elszenesedett rácson történő grillezés, nem túl étvágygerjesztő és higiénikus. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy minden használat után tisztítsd meg a grillrácsot, hogy a steaket minden alkalommal tiszta grillrácsra helyezhesd.

- A megfelelő hőmérséklet kulcsfonottágú. Ahhoz, hogy a steaket megfelelően átsüsd, magas hőre van szükséged, ami így egy szép kéreget alakít ki a steak felszínén.

- A tökéletes sütési hőfok beállítása érdekében beszerezhetsz egy speciális hőmérőt. A véres steak maghőmérséklete ne legyen magasabb 50 ˚C-nál, az enyhén rózsaszínűé 60 ˚C és az átsült steak belül 70 ˚C lehet maximum.

- A grillezés után a húsokat érdemes pihentetni. Ez létfontosságú része a tökéletes steak elérésének, mivel ez teszi lehetővé, hogy a fűszerrel átitatott nedvesség egyenletesen szívódjon fel a hús felszínén. Javasoljuk, hogy hagyd a steaket pihenni legalább 10 percig, mielőtt felvágnád. Minél nagyobb darabok a húsok, annál több időt érdemes a pihentetésre szánni.

 


A steak sütési fokozatai

Az emberek sokféleképpen szeretik a steakeket, és a hőfok, mint az egyik legjelentősebb tényező döntően befolyásolja a végeredményt. Foglaljuk össze hát a termikus titkokat és a kritikus hőmérsékleteket, amelyek segítenek minden alkalommal tökéletesen elkészíteni a steaket.

- Very rare: A hús közepe (49-54 °C) A rostok kezdik elveszíteni fehérjéhez kötött víztartalmukat. Enyhén átsült kívül vékony ropogós héj, belül szaftos lédús szerkezetű.

- Medium rare: A hús közepe (54–57 °C) főzve a steak izomrostjai csak kezdenek összehúzódni, de még nem eresztik ki az összes levüket. Kissé sültebb, kevésbé nyers tapintású steaket kínál, bár kevésbé szaftos.

- Medium: A hús közepe (57–63 °C) enyhén átsült rózsaszínes, a felsőbb rétegek átsültek. A steak még elég szaftos, de már levet nem ereszt.  

- Medium well: Több húsimádó ezt már túlsült húsnak nevezi és nem steaknek. A hús közepe eléri a (63–68 °C)-t és minden részén átsült. Közepén még világosabb enyhe nedvesség tartalommal.

- Well done: Ez a teljesen átsült steak közepe (68 °C)-t meghaladó hőmérséklettel. Itt nem beszélhetünk szaftos, omlós és lédús falatokról. Száraz, tapintásra kemény minden részén átsült húst kapunk. 

A maghőmérséklet mérése

A maghőmérséklet mérésekor mindenképpen meg kell győződjünk arról, hogy a steak leghűvösebb részén mérjük a hőmérsékletet.
A steak külső felülete lényegesen magasabb hőmérsékletű, mint a középpont, ezért kritikus fontosságú, hogy a steak hőközéppontjába szúrjuk a hőszondát.
A kívánt hőmérsékleti érték elérésekor ne késlekedjünk cselekedni, ellenkező esetben kellemetlen meglepetésben lehet részünk.*
 

*Figyelembe kell venni, hogy a hő nem statikus, valójában a hő mindent megtesz az egyensúlyi állapot eléréséért. Amikor kiveszel egy steaket egy forró serpenyőből, a steak külső oldalán lévő hő még valamelyest mindig a steakbe jut, tovább emelve annak belső hőmérsékletét.