Kedves látogatóink!

Webáruházunk oldalán tecnikai okok miatt a rendelések leadása szünetel. Rendelési igény esetén kérjük a honlapon szereplő telfonszámon érdeklődjenek. Telefon: 06 30/304 0578

Megértésüket köszönjük! 

A terméket sikeren hozzáadta! Kosár megtekintése.

Telefon

H-P 8-17-ig 06 30 304 0578

E-mail

bivalyhalom@gmail.com

Marhahúsokról

Hortobágy hús
| Marhahúsokról

 

 

A magyar szürkemarháról

 

A Magyar szürkemarha mint a Hortobágy szimbóluma a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállat. Hungarikumunk, miáltal világszerte ismert az impozáns megjelenésű, jámbor természetű, nyugalmat és erőt kisugárzó gyönyörű állat.
 
Eredetét illetően számos kutatás folyt. Mai ismereteink szerint a 14. század körüli időkről találhatók olyan tenyésztésre vonatkozó adatok, amelyek bizonyíthatóan a ma ismert magyar szürke szarvasmarha tartásához köthetőek. Ezektől az időktől kiváló tulajdonságaival évszázadokon át uralta az európai húspiacokat. A kialakult kereskedelmi útvonalakon hajtották az állatokat a hajdúk, délre egészen Velence és Raguza városainak piacaira, nyugatra az osztrák Bécs és Straßburg, valamint a németországi Nürnberg, Regensburg, Ulm, Augsburg és München vásáraira és mészárszékeire.
A korabeli nürnbergi jegyzőkönyvek apaján tudjuk, hogy az akkori állatvásárokon tízezrével adták és vették az állatokat. Megemlítik, hogy addig, amíg a kiváló minőségű „alföldi magyar marhát” lehetett kapni a piacokon, más marhát nem is vettek a mészárosok.

A genetikai tulajdonságok mellett az évszázadok alatt kialakított tartási mód is hozzájárult a fajta környezeti viszonyok, illetve a betegségekkel szembeni rendkívüli ellenállóságához.
 

 

A szürkemarha húsáról

 

Mitől olyan egyedi és különleges az íze eme a nemes állat húsának?

Ezt már többen kutatták és leírták tapasztalataikat. Véleményünk szerint ezt a kérdést először az állattartás oldaláról kell megközelíteni. Ezek az álltok az adottságaikhoz igazított, szabályozott tartástechnológiával, késő tavasztól késő őszig a szabadban legelnek. Az izmokban egyesül a fajtára oly jellemző lassú növekedés, a sok mozgással járó legelés. Ezek hozzájárulnak az állat egészségéhez, miközben izomrostjaiban lerakódó aromák beépülnek az állat zsírszöveteibe is, ezáltal később - az elkészítés során - különleges ízű húsételeket készíthetünk belőlük. 
 

Miért is érdemes és egészséges szürkemarha húst fogyasztani?
 
A szürke marha húsa, az állat lassúbb növekedése miatt tömörebb és tartalmasabb az egyéb eredetű marhahúsoknál. A vágásra szánt egyedek 3–3,5 éves korukban érik el azokat a paramétereket, amelyeket az intenzív hizlalásban tartott marhák 16-18 hónapos korukban.
Az egészségre gyakorolt jótékony hatása, hogy húsának a vörös húsok közt is kiemelkedően magas a vastartalma.  Emellett többszörösen telítetlen zsírsavakban, például omega-3 zsírsavban gazdag. Mikromárványozott, azaz rendkívül alacsony zsírtartalmú, ennél fogva kiemelkedően magas a kilogrammonkénti fehérje tartama.

A szürkemarhahús mint alapanyag az elmúlt évszázadok során kiszorult gasztronómiából, hiszen az erősen lecsökkent állomány révén csak nehezen volt hozzáférhető. Ehhez hozzá tartozik, hogy genetikájánál fogva, izmai tömörek, zsírszázaléka kifejezetten alacsony. Éppen ezért frissen sütésre, steakekhez és egészben sültekhez alapos előkészítés (pl: konfitálás) mellett ajánlott. Amihez kifejezetten ajánlott az a pörköltek, hús alaplevek, gulyások, hirtelen sültek, és párolt hússal készült főételek.
 

Mitől olyan értékes a marhahús a táplálkozásban?


A marhahús magas fehérjetartalmú és fontos ásványi anyagokat tartalmaz. A belsőségek gazdagok A-vitaminban, ezért a terhes nők csak mértékkel fogyasszák, különös tekintettel terhességük első trimeszterében. A cink fontos, mivel számos anyagcsere-reakcióban vesz részt a szervezetben. A szelén számos fontos enzim alkotóeleme, és szerepet játszik a pajzsmirigy hormon metabolizmusában.
A húsfehérje, a tojás- és tejfehérjéhez hasonlóan, a legmagasabb biológiai értékű fehérjék közé tartozik. Gazdag esszenciális aminosavakban, a létfontosságú fehérje építőköveiben.
Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, mint a növényi fehérjéké.
A biológiai érték azt jelzi, hogy hány gramm endogén fehérje épülhet fel egy élelmiszer fehérjéjéből. A marhahús biológiai értéke 92. Ez azt jelenti, hogy 100 g marhafehérjéből 92 g testfehérje képződhet. A növényi és állati fehérjék keveréke gyakran növeli a biológiai értéket.

 
 
 
 

 

A marhahús zsírtartalma


Sok fogyasztó számára a hús magas zsírtartalmú és ezért energiadús élelmiszer. A marhahús nagy része fiatal bikákból származik, ezek többnyire soványhúsok. A vágóhídi feldolgozás során a húsrészekről a lehető legnagyobb mértékben levágják a zsíros részeket. 100 g sovány izomhús, egy-két százalék intramuszkuláris zsírt tartalmaz, ennek energiatartalma csak 100-120 kcal.

A borjú húsáról


Ezeknek a fiatal állatoknak a húsa puha és zsenge, mert az izmok még nem fejlődtek ki teljesen és lágyak a kötőszövetek. A borjúhús összetétele kedvező, sok fehérjét, ám a marhahúshoz viszonyítva jóval kevesebb zsírt tartalmaz ezért is kell finoman főzni, hogy ki ne száradjon.
A borjúhús gyengéd textúrájával tökéletes a könnyű ételekhez. A világos rózsaszín hússzín a borjú különféle fajtáira jellemző. A rá jellemző alacsony zsírtartalmú konzisztencia és a magas fehérjetartalom teszi a borjúhúst annyira kézenfekvő választásnak, még akkor is, ha valakinek diétásan kell főznie, vagy figyelnie kell a koleszterinszintjére.

 

Meddig borjú a borjú?


Korábban sok eltérő vélekedés volt a gazdálkodók a feldolgozók és a piac többi részvevője között, hogy meddig borjú a borjú. Ennek egyértelművé tétele és a további viták elkerülése érdekében az Európai Unió 2008-tól szabályozza, hogy mely húst lehet borjúhúsnak nevezni. Eszerint a borjak levágásukkor legfeljebb nyolc hónaposak lehetnek.
A 9–12 hónap közötti levágott állat a fiatal marha, megnevezést kaphatja. Ez alól a rendelet alól négy ország (Dánia, Görögország, Spanyolország és Hollandia) belső piaca kivételt képeznek, ahol a szokások és a kulturális hagyományok figyelembevétele miatt, továbbra is használható a „borjú” fogalom az állat 1 éves koráig.